Je na podlahu lepší lak nebo olej?

Odvěké dilema, které je nevhodně přiživované některými výrobci dřevěných podlah, kteří nekriticky straní jednomu nebo druhému. Jak to tedy je? Divili byste se, jak snadné ve skutečnosti je si vybrat. Pojďme se tedy podívat, jestli je dřevěná podlaha lepší lakovaná, nebo s olejem a voskem.


Předně - proč si pořizujeme dřevěnou podlahu?


Proti laminátové, vinylové nebo dokonce PVC podlaze je ta dřevěná vždy dražší, méně nebo více. Tím ale její nevýhody víceméně končí, pokud se tedy bavíme o interiéru bytu a ne třeba čekárně polikliniky, kde máme přirozeně zcela jiné požadavky.

 dřevěné podlahy

Představte si tuto fotku s tuctovým kobercem. Že by to vůbec nebylo ono? Dřevěná podlaha neuvěřitelně zvedne celý interiér. Autor: niceu


Dřevěné podlaze dáváme přednost pro její autenticitu. Její náhražky dávno dosáhly stejně zajímavé kresby dřevěných desek nebo parket (přenáší se fotograficky a docela věrně), mohou mít stejnou povrchovou strukturu, a v případě vinylu nabízí i podobně příjemný teplý povrch. Že to ale není dřevo a nikdy nebude, prostě nosíme v hlavě. Dřevem se obklopovat chceme a dřevěná podlaha posouvá standard bydlení o velký kus nahoru. Tu správnou vůni dřeva a ten správný pocit, jaký dřevěné podlahy vyvolávají při chůzi naboso, žádná náhražka (jinak nic proti nim) dosud nedokáže napodobit.

Pokud skutečně vnímáte hladké přírodní dřevo nejraději čichem a bosými chodidly, zbystřete - výběr povrchové úpravy pro Vás bude hodně jednoduchý.

Dřevěné podlahy lakované


Dřevo je jako přírodní materiál náchylné na mechanické poškození (i ty nejtvrdší dřeviny, jako jsou třeba v Česku oblíbené dubové podlahy) a materiál pórovitý, do kterého se snadno zašlape špína. Jednou z variant, jak chránit jeho vzhled i hladký neporušený povrch, je lakování.

 mozaikové dřevěné parkety

Lakovaná dřevěná podlaha - vidíte silný lesk a absenci spár. Velmi efektní pro luxusní interiéry, třeba když máte doma taneční sál s vysokým stropem :-). Pro někoho ale trochu odtažité - chybí správný kontakt člověka a dřeva. Autor: Tim Evanson


Nejzásadnější výhodou lakované devěné podlahy je její odolnost proti mechanickému poškození. Ať už jsou podlahové desky nalakované z výroby (nejodolnější, až šestivrstvý tvrzený lak), nebo je podlahář lakuje při pokládce, získáte povrch sklovitě hladký, podle zadání leský nebo matný, odolný proti vodě a drobnějším škrábancům.

Údržba lakovaných podlah je jednoduchá, zpravidla si vystačíme s vysavačem (vztyčte v hubici kartáč, jinak se přicucnete a pokazíte si vysavač) a sem tam setřete vlhkým mopem. Lakovaný povrch je na údržbu stejně nenáročný, jako třeba glazovaná dlažba nebo PVC. Ovšem jen do momentu, než se nám vrstvu tvrdého laku nepodaří skutečně prorazit.

Opravdu razantní škrábanec nebo důlek po pádu nějakého těžkého předmětu je potom opravdu malér. Dřevěná podlaha lakováním není impregnovaná do hloubky, pouze je uzavřen její povrch. Dírou v laku se potom dovnitř dostává špína a vlhkost, a pokud zavčas nepřikročíte k opravě, parkety nebo dřevěné desky v místě zčernají do hloubky a možná se nevyhnete výměně.

Rovněž zmíněný příjemný pocit z chůze naboso nebo z nezaměnitelné vůně dřeva se u lakovaných dřevěných podlah nedostavuje - povrch je prostě tvrdý a hladký, žádnou vůni nepropouští.

Dřevěné podlahy olejované a voskované


Než padne otázka, jaký je rozdíl mezi voskem a olejem, bylo by možná vhodné říci, že se při této alternativní úpravě dřevěných podlah využívá oboje - olej k hloubkové impregnaci dřeva a vosk k šetrnému uzavření jeho povrchu.

 masivní dřevěné podlahy

Voskované podlahové desky - je vidět hedvábný matný lesk, vystupující přirozená kresba dřeva a v tomto případě i zbroušené hrany prken, tak zvaná přiznaná spára. Dřevo je na omak mnohem příjemnější a matný povrch skryje velké procento škrábanců. Autor: David Kracht


Voskovaná podlaha voní a zachová si přírodně strukturovaný povrch, kde po čase jemně vystoupí tvrdší místa a podlaha tak dostává přirozenou rustikální patinu. Na omak a stejně tak při chůzi naboso je to prostě příroda, dřevo, pohádka. Vosk na povrchu dřevěné podlahy vytváří pouze tenký mikrofilm, takže se pocitově stále dotýkáte pravého dřeva.

Dřevěná podlaha upravená olejem a voskem je stálejší proti barevným změnám vlivem UV paprsků a zajímavé srovnání nabízí ve dříve zmiňované odolnosti proti poškození.

Jak je to s poškozením a opravami


Tvrdý lak, zejména ten z továrny, odolá většině škrábanců od zvířat, nešetrné údržbě a pohybu v bytě, ale v okamžiku, kdy dojde k jeho narušení, nelze dřevěnou podlahu opravovat lokálně. Lak nelze navázat bez viditelného přechodu a tak se v periodě jednou za 10 - 20 let lakovaná podlaha kompletně přebrušuje a znovu lakuje. Při domácím lakování pak prakticky nikdy nelze zcela zabránit tomu, aby se do laku nenachytal nějaký ten prach, i když samozřejmě zručný podlahář odvede vždycky o hodně kvalitnější práci, než domácí kutil.

 renovace parket

Renovace dřevěné podlahy probíhá celoplošným broušením. V tomto případě je zachycena práce ruční bruskou. Na fotografii vidíme brusku vibrační, v přední části i smirkový kotouček z vibrační brusky, nachystaný je i brusný pás do pásové brusky. Chyba je, že autor neodmontoval lišty podél stěn, v tom místě se nikdy nepodaří brus rovnoměrně ukončit a nevypadá to hezky. Autor: Niels Heidenreich


Měkká povrchová úprava dřeva voskem a olejem nezabrání prakticky žádnému poškození. Dřevo je mechanickému působení vystaveno naplno a přijímá veškeré škrábance a důlky. Rozdíl je v tom, že ve dřevě napuštěném olejem neznamenají tyto nerovnosti žádnou novou přístupovou cestu špíně a vodě, žádnou barevnou změnu, často žádný estetický problém. Rovnoměrně opotřebovaná podlaha pod olejem a voskem působí autenticky a čistě, jak to dosekaný lak nikdy nedokáže. Olejovaná podlaha umožňuje lokální opravy a celoplošné přebroušení není nutné, ale samozřejmě je možné.

 olejovaná podlaha

Přebroušená podlaha s čerstvou vrstvou oleje, ještě než se stihl vsáknout do dřeva. Výhoda impregnace olejem spočívá v tom, že je dřevo ošetřené do hloubky a ani výrazný škrábanec nehrozí prostupem vlhkosti a černáním. Autor: Niels Heidenreich


Jaké nástrahy Vás čekají při broušení podlahy si můžete přečíst třeba v článku Jak brousit parkety.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.