Mozaiková podlaha - doma jako na zámku

Snili jste někdy o životě na zámku? Kdo by ne. K takovému stylu se člověku hned vybaví majestátní mozaiková podlaha. V dnešní době rekonstrukcí a moderního ražení interiérového designu je taková podlaha unikátem. Nejde však o vzdálenou představu. Při dnešních cenách je taková podlaha pro mnoho domácností dostupným artiklem.

Mozaikové parkety – výhody, složení a vlastnosti


Jde o přírodní materiál, který najde své využití v bytech, domech i nebytových prostorech. Při správné pokládce vydrží dlouhá léta. Dlouhodobá životnost odvisí od kvality použitého dřeva, ale také možností jednoduché renovace parket. Zásluhou nevodivého povrchu jsou mozaikové parkety zárukou čistoty, nedrží se na ní prach ani špína. Ne všechny dřeviny jsou však vhodné pro instalaci spolu s podlahovým topením, poraďte se proto s odborníkem.

 mozaiková podlaha

Mozaikovou podlahu uvidíme nejčastěji v historickém nebo historizujícím interiéru, nejčastěji na zámku nebo v historických budovách v centrech starých českých měst.

Mozaikové parkety se prodávají v několika vzorech – anglický, rybinový a tabulový. Pokládka se provádí celoplošným lepením, je možné si vybrat ze dvou tříd jakosti. K výrobě se používají nejčastěji tyto dřeviny: dub, wenge, ořech, třešeň, merbau, doussie, jatoba, buk, jasan a olše. Dřevěné materiály je možné kombinovat podle vlastních představ. Kazety skládaných formátů jsou dostupné ve čtvercových deskách se stranou dlouhou 39, 50, 78 a 100 cm, dokonce je možné si objednat i kazety ve velikosti 4 m2 na velké obrazce. Nášlapné lamely parket se dodávají ve 4, 5 nebo 8 milimetrech.

 co je to intarzovaná podlaha?

Není to ale podmínkou. Nápaditá intarzovaná podlaha totiž může zdobit i moderní interiér a dát mu neopakovatelnou atmosféru luxusu, stále za přijatelnou cenu.


Cena mozaikových parket za metr čtvereční se pohybuje od 1450 Kč do 1750 Kč, jde o různé varianty provedení za použití dubu.

 intarzované podlahy

Na této fotografii je jasně vidět, že pohledná intarzovaná podlaha vylepší i jinak celkem nevýrazný interiér vysoko nad poměry. Zkuste si na této fotografii představit jednobarevný koberec - asi byste se na ni ani nepodívali, ne?


Pokud chcete vidět mozaikové parkety na vlastní oči, tak jsou například v hotelu Pupp v Karlových Varech, v Knihovně Jiřího Mahena v Brně nebo na zámcích ve Hluboké nad Vltavou, Holešově a Borovanech.

Průmyslová mozaika


Levnější alternativou k dřevěným mozaikovým parketám je průmyslová mozaika. K její výrobě se používá zbytkové dřevo. Životnost je stejná, estetický dojem však odlišný. Díky své nižší ceně nabývá na popularitě v segmentu skládaných dřevěných podlah. Průmyslová mozaika vzniká lepením dřevěných hranolů na rovný povrch (snižuje se tak hluk v prostoru). Po pokládce se zatmelí, obrousí a nalakuje. Využívá se jak v domácnostech, tak v kancelářských prostorách nebo průmyslových budovách.

Nebojte se mozaikových parket, jde o investici do vašeho domova. O investici, se kterou ohromíte každou návštěvu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.