Položte si sami plovoucí podlahu + video

Zbožňovaná i proklínaná, bude ještě dlouhou dobu součástí našich domovů. Praktická, omyvatelná, cenově dostupná a vzhledově velmi blízká dřevu - plovoucí podlaha neboli lamino. I když v poslední době přibylo několik dalších materiálů, které se více nebo méně hodí jako podlahová krytina do interiéru obytných místností, k plovoucí podlaze se vracíme právě pro její nenáročnost na údržbu, nízké pořizovací náklady, a, málo naplat, celkem vysokou estetickou hodnotu. Pokládka plovoucí podlahy není zdaleka tak těžká, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pro ty, co se nebojí otlačených kolen a bolavých zad, a jsou zvyklí si řadu prací v domě zastat sami, je tu malý návod s videem.

Následující video ukazuje krok za krokem celou montáž plovoucí podlahy. Sice pochází z dílny polské firmy Krnopol a popisky jsou v polštině, ale jinak mu není co vytknout. Níže si jednotlivé kroky rozebereme v jednotlivých odrážkách. Jak tedy položit plovoucí podlahu?



Nově se u plovoucích podlah můžete také setkat se systémem 5G a pokládka se potom drobně liší. K tomu najdete video v tomto článku.

Plovoucí podlaha - příprava podkladu


Na prvním místě je třeba zmínit, že jak lamino desky plovoucí podlahy, tak třeba desky dřevěné podlahy, které se montují v zásadě stejným způsobem, přijmou ze vzduchu v místnosti určitou vlhkost. Čistě pro jistotu a aby se zabránilo možným komplikacím, necháme podlahové desky nějakou dobu (jeden den) v místnosti aklimatizovat. Teplota v místnosti by určitě měla být alespoň 18°C, aby se zamezilo nežádoucí kondenzaci vody a dalším nepříjemnostem.
Pokud jde o samotný podklad, většinou klademe plovoucí podlahu na beton nebo OSB desky. V obou případech je nutné zajistit velice dobrou rovinu. Podlaha může být i z kopce, což je věc nepříjemná, ale ve starých budovách se tomu často nevyhnete, nesmí ale obsahovat nerovnosti větší než 3 mm. Půjčte si nebo kupte vyrovnávací lať a podklad zkontrolujte. Nerovnosti na OSB deskách snadno zbrousíme pásovou bruskou, na betonu se nabízí buď brusky na beton (práce za trest, spousta hluku a prachu), nebo nivelační stěrka, která nerovnosti eliminuje.
Ve všech možných případech je ale potřeba zajistit, aby byl poklad čistý a hlavně suchý. Zbytková vlhkost podlahy, která se vyskytuje zejména v čerstvém betonu nebo nivelační stěrce, by s plovoucí podlahou udělala krátký proces.

Parotěsná fólie


Na videu v prvním kroku vidíte pokládku parotěsné fólie. Pokud je podkladem beton, určitě bych neváhal - beton bude vždy o něco studenější, než podlaha, a mohlo by tak docházet k nežádoucí kondenzaci par. Na OSB deskách můžeme tento krok často přeskočit, ale vždy záleží na nějakém tom uvážení místních podmínek. Parotěsnou fólii klademe s přesahem a slepíme po celé délce páskou. Ideálně z ní vytvoříme i malý soklík podél stěn, ale pozor, aby nepřečnívala přes podlahovou lištu, kterou celou podlahu budeme dokončovat.

Kročejová izolace, Mirelon


Nerovnosti menší než 3 milimetry eliminuje měkká podložka pod plovoucí podlahy, v našich podmínkách často Mirelon. Tato podložka umožní bezpečné pružení podlahy při chůzi a izoluje kročejový hluk. Je potřeba si uvědomit, že povrch plovoucích podlah je opravdu hodně tvrdý a hluk vyvolává celá řada činností, které v interiéru mohou nastat. Měkký Mirelon snižuje hlučnost podlahy přímo pro Vás, ale i pro sousedy. Mirelon na rozdíl od parotěsné fólie klademe na podlahu bez přesahu a lepíme páskou jen zhruba na deseti centimetrech z každého půl metru.

První řada plovoucí podlahy, dilatace


Plovoucí podlahy vlhkem a teplotou tak trochu "pracují", čili neznatelně zvětšují a zmenšují svůj objem. Pokud ale sečtete tuto mikroskopickou dilataci dvaceti nebo více desek v celé místnosti, může se stát, že se podlaha během vlhkého dne vyboulí a můžete začít šetřit na opravu. Od všech stěn, sloupů a překážek (nezapomínat třeba na dlažbu kolem krbu nebo napojení na další krytiny v bytě) je potřeba udržet mezeru širokou cca 1 cm. Nemějte obavu, zakryje ji soklová lišta nebo v případě přechodu dvou krytin lišta přechodová. Pro dodržení dilatační mezery při pokládání první řady desek plovoucí podlahy neváhejte na zeď připevnit dilatační klínky nebo cokoliv, co Vám pomůže.
Ve všech návodech se radí začínat z levého okraje místnosti. Podle mě je to celkem jedno, zejména proto, protože podle toho, jak si stoupnete, máte levou ruku pokaždé někde jinde. Samozřejmě že začínáme v rohu a začínáme celou deskou. Na konci první řady budeme muset poslední desku zaříznout. Ve vzácných případech, kdy by takováto poslední deska měla být kratší, než 30-40 cm, přistoupíme k tomu, že zařízneme i první desku. Velmi krátké díly plovoucí podlahy nedělají dobrotu a esteticky mohou působit rušivým dojmem.

Zaříznutí podlahové desky


Poslední desku, kterou budeme řezat, položíme na zbývající mezeru rubovou stranou, a pomocí tužky a truhlářského úhelníku vyznačíme linii řezu. Nezapomeňte přičíst 1 cm na dilataci! Nejčistějšího řezu dosáhneme pomocí kotoučové pily, ale tu zase nemá doma každý. Poslouží i přímočará pila, ale mírněte se s předkmitem, který by zbytečně trhal z desky třísky. Těch pár sekund navíc Vám nikdo neukradne. Zkrácenou podlahovou desku přiložíme uřezanou stranou ke zdi (logika, na druhé straně máme pero a drážku) a zbývajícím kusem desky začínáme další řadu. Zcela jistě tak vznikne případ, kdy znovu na konci řady řežeme, ale nepravidelná vazba celé podlahy, kdy spolu krátké spáry netvoří jednu linii, vypadá ve výsledku mnohem lépe, než snaha zachovat rovnoměrnou linku. Přece jen i dřevěný dekor plovoucí podlahy se pořád opakuje a my se snažíme docílit opravdu přírodního vzhledu.

Co s obložkovou zárubní?


Pokud v místnosti máte dveře s obložkovou zárubní, je potřeba ji z dolní strany ještě před instalací podlahy zkrátit tak, aby se podlaha i vrstvy izolace a Mirelonu daly pod zárubeň zasunout. V případě kovových zárubní se většinou nejedná o velkou nerovnost, ale tam naopak vybrousíme do podlahové desky v případě potřeby prohlubeň rašplí nebo pilníkem tak, aby opět byla umožněna dilatace. Viditelné spáry podlahy u zárubní vyplníme tmelem, k dispozici jsou i tmely tónované do hlavních dřevěných odstínů podlah na trhu.

Poslední řada plovoucí podlahy


Pokud budeme postupovat pořád stejně pečlivě, brzy se ocitneme na konci místnosti. Poslední řada desek se téměř určitě bude řezat podélně, aby zapadla do zbývajícího prostoru. Opět si pomůžeme tím, co máme, tedy vyrovnávací latí. Drobnou nepřesnost řezu zakryje podlahová lišta, ale nepřehánět.


Podlahové lišty


Dilatační spáru, nerovnosti stěn těsně u země, ale hlavně kilometry kabelů, které doma většina z nás má, zakryje podlahová, nebo také někdy soklová lišta. Výběr jejího dekoru je kapitolou samou pro sebe a tak si ji necháme na jindy, nicméně nejčastěji se volí barva stejná nebo naopak kontrastní, pokud je ve stejném kontrastu třeba nábytek nebo okna. Vnést do interiéru třetí odstín a barvu dřeva není zrovna ideální.
Podlahovou lištu lepíme nebo připevňujeme na zeď, nikoliv na podlahu. Pokud nemáme k dispozici systém lišt s držáky, jaké jsou znázorněné na videu, lepíme lištu horním okrajem na zeď elastickým lepidlem a pomáháme si několika hřebíčky s malou hlavičkou. Vnitřní a vnější rohy lišt vytvoříme pomocí pokosové pily, čili pilky s šablonou určené speciálně pro kolmé a 45° zkosené řezy lišt. Ve většině případů tak dosáhneme estetického spojení dvou lišt, ale někdy se víc vyplatí použití systému lišt se spojovacími rohovými díly.

podlahové lišty

Podlahovou lištu je možné sesazovat v rozích upraveným řezem v úhlu 45°. V případě pravoúhlých stěn a rohů je to často jednoduchá záležitost.

podlahové lišty

Druhou variantou je využití systému přechodových plastových dílů (které mohou být opět buď ve stejné nebo kontrastní barvě.)


plovoucí podlaha Astoria

Položení plovoucí podlahy není zdaleka tak těžké, jak by člověk čekal. Naopak patří k činnostem, které si člověk může doma udělat sám.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.