Jak vybrat dveře a neudělat chybu

Při výběru a umístění interiérových dveří v bytě, stejně jako při rozmístění a orientaci nábytku v interiéru, se lidé dopouštějí řady chyb, které jim poté znemožňují využívat vnitřní prostory svého domu nebo bytu bez nesnází a komplikací.

Jakkoliv se zdá být výběr a montáž interiérových dveří celkem banální záležitostí, zaměstnanci specializovaných obchodních center mají v zásobě desítky případů, kdy zákazník vybral nevhodné interiérové dveře, nebo je nevhodně umístil do kompozice bytu a značně si tím zkomplikoval bydlení.
Ne vždy je po ruce bytový designér, který by nás měl podobných přehmatů vyvarovat, proto si pojďme shrnout určité zásady. Komplikace, které mohou špatnou volbou dveří do Vašeho interiéru vzniknout, mohou znamenat problém nejen praktický, ale i estetický.

Zásady při výběru interiérových dveří


První, na co se vás v obchodě s dveřmi pravděpodobně zeptají, bude, jestli chcete pravé nebo levé dveře. Jak je poznáte? Pokud si stoupnete čelem ke dveřím, které se otevírají směrem k vám, máte u levých dveří panty po levé ruce, u pravých po pravé. Výběru pravých respektive levých dveří samozřejmě přechází správné osazení zárubně. Předem si promyslete, jak bude vypadat zařízení místnosti, kam se budou dveře na klasických pantech otevírat, kde budou stát skříně, případně co všechno chcete v dveřním prostoru pověšené na zdi. Není nic horšího, než když se přes otevřené dveře nedostanete do skříně, zakrývají okno, nebo zrcadlo.
Pokud jde o vchodové dveře, platí vše dříve uvedené, a k tomu ještě jedna věc - šířka. Vchodové dveře by měly být široké minimálně 80 cm, pokud nechcete mít výrazné problémy se stěhováním nábytku, nebo při pohybu více lidí najednou. Pokud plánujete do bytu bezbariérový vstup, platí pravidlo šířky dvojnásob a osmdesát centimetrů je minimum.

interiérové dveře

Posuvné dveře mohou bez nežádoucího zabírání prostoru uzavřít i velmi široký stavební otvor. 

Další chyby ve výběru interiérových dveří


Mezi časté nedostatky umístění dveřního otvoru v místnosti, výběru typu dveří a jejich velikosti patří naopak zejména volba příliš velkých dveřních křídel u klasických dveří na pantu. Prostor pro otevření širokých dveří vám v bytě bude chybět, dveře překáží a často narážejí do nábytku, tedy nic, co byste si přáli. V řadě případů je velký prostup mezi místnostmi lepší řešit jako posuvné dveře, případně posuvné dveře do pouzdra. Umístění dveřního otvoru vzhledem k vnitřním dispozicím místnosti je také oříšek. Dveře by měly být umístěny a orientovány tak, aby při příchodu člověk viděl většinu místnosti a při průchodu nemusel zbytečně kličkovat. Dveře umístěné přímo proti zdi, nebo příliš blízko u ní, způsobují velice nešikovný průchod místnostmi.


bílé interiérové dveře

Častá chyba při koncepci interiéru, kdy dveře při otevřené mohou kolidovat s nábytkem nebo dokonce sedící osobou. Vyřešit se to dá zarážkou na podlaze, ale není to estetické a třeba do dřevěné podlahy se nikomu vrtat nechce.

Interiérové dveře v sociálním zázemí bytu


Přísná pravidla platí při výběru dveří do sociálního zázemí bytu. U koupelen je potřeba předejít kolizi dveří s vnitřním vybavením, což je ve stísněných podmínkách koupelen a toalet často vážný problém. Zejména se jedná o narážení dveří do skleněné zástěny sprchového kouta, do umyvadla, nebo blokování přístupu k toaletě. Odborníci doporučují umisťovat dveře ideálně přímo proti umyvadlu, jakožto nejčastěji využívanému místu koupelny. Důležité je posoudit, kde všude člověk může stát při manipulaci s dveřmi, a vyloučit případy, kdy by mu v manipulaci překáželo umyvadlo nebo toaleta a museli jste složitě ustupovat po místnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.