Vinyl nebo dřevěnou podlahu?

dřevené parkety
Lépe to vypadá, lépe se to udržuje, a po tom, co EU zakáže používání vysavačů, to nakonec bude muset instalovat každý - některou z "tvrdých" podlahových krytin. Prozatím doufám zůstaneme u toho, že se nám prostě líbí a jsou praktické, ale i tak se nabízí zásadní otázka: Vinylovou podlahu, která má řadu výhod, nebo rovnou dřevěnou? Když se budete ptát a hledat na internetu, najdete řadu obecných rad, ale sem tam i nějaký vyložený mýtus. Pojďme si říct něco, co úplně všude nenajdete.


Vinylové podlahy nahradily klasické lamino


Někdy v sedmdesátých letech minulého století nějaký geniální člověk přišel s koncepcí podlahových desek levných na výrobu, jednoduchých na položení a nenáročných na údržbu. Vznikly laminátové podlahy, kterým se díky instalaci plovoucím způsobem začalo obecně říkat plovoucí. Jednalo se o  desky vyrobené z drtě papíru a dřeva, tlakově lisované s melaminovou pryskyřicí, na povrchu opatřené odolnou pochozí vrstvou s fotograficky přeneseným dekorem. Desky se k sobě skládaly suchým způsobem zacvaknutím zámečky a zvládl to každý průměrně šikovný chlap. Zázrak byl na světě.

laminátová podlaha

Kvalitnější laminátové podlahy jsou díky velice dobře vyrobenému dekoru opravdu moc pěkné. Dřevěný, kamenný, nebo třeba i kovový vzhled rozeznáte jako umělý až při bližším zkoumání. Jejich hlavní nevýhodou je ale studený povrch a hlučnost.


Jak šel vývoj dopředu, stále více začala vadit poměrně malá odolnost tvrdého povrchu, studený došlap a velká hlučnost. Na principiálně stejné koncepci, ovšem s pokročilejší povrchovou úpravou vznikly vinylové podlahy. Hlučný tvrdý a studený melaminový povrch byl nahrazen měkčími, ale odolnějšími vrstvami vinylu a průhledného PVC, zůstaly výhody snadné pokládky a minimální údržby.

vinylová podlaha

Vinylová podlaha dovedla koncept relativně levnějších podlahových desek k dokonalosti využitím lepších materiálů - deska je z dolní strany lemovaná korkem pro zvukovou i tepelnou izolaci, na horní straně tvoří nášlapnou vrstvu pružný vinyl krytý odolným průhledným filmem z PVC.


Z praktického hlediska vinylové podlahy splňují řadu požadavků - jsou teplejší, než lamino, měkčí, nejsou tak hlučné při chůzi, s množstvím velice věrných dřevěných, keramických nebo kamenných dekorů vytvoří libovolný vzhled podlahy, vyhovují použití s podlahovým topením. Jejich slabinou může být jen jejich limitovaná životnost, která odpovídá nižší ceně, ale se kterou každý při koupi počítá. Vinylové podlahy nejsou investicí pro více generací.

Vícevrstvé dřevěné podlahy navazují tam, kde vinyl nestačí


Na stále stejném principu do sebe zapadajících dlouhých desek pokládaných plovoucím způsobem, nebo lepených k podkladu lepidlem, se dnes vyrábějí i dřevěné podlahy. Sklížením dvou nebo tří tenkých vrstev dřeva je dosaženo řady důležitých vlastnosti - výsledná deska je velmi odolná proti deformacím vlhkostí nebo teplem, léta jsou v jednotlivých dřevěných vrstvách kolmá na sebe a tím je různým průhybům účinně bráněno.

Povrch vícevrstvých dřevěných podlah je hotový již z výroby, odpadá klasické broušení a leštění po pokládce, které je běžné u podlah z masivního dřeva.

vrstvená dřevěná podlaha

Vrstvené dřevěné podlahy využívají výhody spojení několika typů dřeva do jedné desky opatřené zámečky po stranách. Pochozí vrstva je vyrobena z ušlechtilejších dřev s pěknou kresbou, nosné vrstvy potom z méně pohledného dřeva, čímž je dosaženo přijatelnější ceny.


Zůstávají i další výhody - stejně jako u laminátových nebo vinylových podlah lze vyměnit jeden poškozený díl, při pokládce plovoucím způsobem je možné podlahu kdykoliv rozebrat a znovu složit, při nalepení na podklad je zase zajištěna velice nízká hlučnost a naprosto minimální dilatace.

Výroba desek dřevěné podlahy dvou nebo tří slepených vrstev umožňuje šetření exotickým dřevem, které tak může tvořit pouze povrchovou vrstvu, kdežto nosné vrstvy mohou být z jiných kvalitních dřev domácí provenience.

Rovněž vrstvené desky dřevěné podlahy vyhovují použití s podlahovým topením.

Pokud nicméně vyžadujete klasické parkety s nezaměnitelným vzorem, nebo dokonce mozaiku, zbývají pouze klasické masivní dřevěné podlahy.

Nejluxusnější jsou samozřejmě masivní dřevěné podlahy


Jak bylo výše zmíněno, v některých případech připadá v úvahu pouze klasická na místě skládaná parketová podlaha, kterou je po položení potřeba zabrousit, povrchově ošetřit a vyleštit. Proti předchozím levnějším variantám má jednu podstatnou výhodu a tou je autenticita. Klasický vzor parket do "rybí kosti" nebo složitější mozaiku sice můžeme velice věrně napodobit na PVC, laminátové podlaze nebo vinylové podlaze, ale při bližším zkoumání to bude poznat. Pravý feeling z čistě přírodního materiálu, pravé dřevěné aroma a luxusní vzhled se fotograficky napodobit nedají.

Jedná se sice o povrch suverénně nejdražší a jeho pokládka je nejsložitější (tady se vážně neobejdete bez profesionálů ze specializované firmy), zato se dá mnohokrát přebrousit a obnovit, a vydrží tak klidně i více generací.

masivní dřevěná podlaha

Klasické parkety vyrobené z masivního dřeva nicméně jen tak něco nenapodobí. Se všemi výhodami a nevýhodami jsou poctivé masivní dřevěné podlahy stále na absolutní špičce ve vzhledu, užitné hodnotě i trvanlivosti.


V povrchové úpravě masivních dřevěných podlah v dnešní době nad klasickými laky, jaké známe z dřívějších let, vítězí vosky a oleje. Proč? Lak sice dosahuje vysokého lesku a dřevo nejlépe chrání, ale v případě, kdy dojde k jeho poškození, se jeho výhody stanou ihned nevýhodou. Každá rýha je na lakované dřevěné podlaze ihned vidět, pod nepropustnou vrstvu laku se škrábanci může dostat s vodou i špína, a lokální opravy bývají prakticky nemyslitelné.

Proti tomu například povrchová úprava olejem nechává povrch otevřený a v určitých jednotlivých případech zranitelnější. Na druhé straně na něm škrábance z velké části zaniknou a jsou možné i lokální opravy.

Masivní dřevěné podlahy umožňují použití s podlahovým topením, ale s omezením. Příliš tenké parkety mohou při zahřívání zespodu nežádoucím způsobem "pracovat", nejtlustější dřevěné parkety naopak mohou být pro teplo z podlahy příliš velkou izolací.

Co si vybrat?


Otázka do pranice. Co si z nabízených možností vybrat? Nečekejte jednoznačnou odpověď, protože se jedná o tři systémy, z nichž je každý vhodný pro jiné využití. 

Pokud s mladou rodinou zabydlujete novostavbu a náklady rostou do nebes, oceníte cenově dostupné vinylové podlahy s rychlou pokládkou a bez nutnosti pravidelné péče. Získáte tak vzhledově plnohodnotnou podlahu příjemnou na chození i pro plazící se děti.

Pokud zvažujete trvalejší změny v bytě s důrazem na trvanlivost, vzhled a přírodní materiály, třeba v okamžiku, kdy mají děti destruktivní období již za sebou, oceníte vrstvené dřevěné podlahy. Opět se jedná o cenově dostupné řešení, ale již získáte pravé dřevo a s ním i patřičnou dávku obdivu sousedů.

Do starších budov s historickou hodnotou, nebo do luxusních interiérů patří jednoznačně masivní dřevěné podlahy. Poctivost a řemeslná pečlivost, která z dobře položené dřevěné podlahy vyzařuje, bude zároveň vaší vizitkou před přáteli nebo obchodními partnery.

Na hodně otázek je lepší se zeptat někde, kde se ve věci vyznají. My například spoléháme na firmu Empiri

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.