Má cenu investovat do dřevěných oken?


Pokud se rozhodneme pro koupi dřevěných oken, zpravidla to nebývá ani kvůli jejich deklarovaným lepším izolačním vlastnostem, ani kvůli často zmiňované delší životnosti. Dřevěná okna mají výhodu přírodního materiálu - vzhled, dobrý pocit. V seriozně vypadajících veřejných prostorách firem, institucí, historických budov nebo třeba hotelů prostě plastová okna mít nemůžeme, bez ohledu na reálný cenový rozdíl nebo jejich užitné vlastnosti. V řadě případů se také může stát, že jiná než dřevěná okna pro rekonstrukci historické budovy nepovolí památkový úřad.

Jakkoliv by mohlo z úvodníku našeho článku vyplývat, že hodláme některé nesporné výhody dřevěných oken zpochybňovat, opak je pravdou. Spíš kroutíme hlavou nad desítkami článků, které jako stěžejní výhody prezentují z nedostatku fantazie studené technické údaje, když je realita úplně jiná.

Proč vybíráme dřevěná okna


Rozhodně kvůli dobrému pocitu. Kdybychom chtěli pouze výkon, tedy vysoké hodnoty tepelného odporu, zvukové izolace nebo dlouhou životnost, není nic, co by dnes nedokázala nabídnout vedle dřevěných i kvalitní plastová okna, zejména od certifikovaných výrobců, kteří využívají nejkvalitnější plastové profily.

Zpravidla dřevěná okna vybíráme pro jejich příjemný vzhled, vůni, feeling. Přítomnost dřeva v obytných prostorách má prokazatelně terapeutické účinky a když máme možnost, instalací dřevěných oken je ještě umocníme.

V souvislosti s dřevěnými okny nicméně kolují určité dezinformace, které by bylo potřeba uvést na správnou míru.

Jak je to s mýty kolem dřevěných oken?


Nevíme, jestli má na jejich šíření větší podíl amatérismus některých malých výrobců plastových oken, kteří se bojí konkurence, nebo prostá lidská nevědomost a snaha varovat na všechny strany, byť o věci nic nevím. Pravda je, že velké zlo napáchala na pověsti dřevěných oken éra paneláků, kde bylo ovšem k vidění spíš naprosté ignorantství při výrobě a popírání logiky a pravidel truhlářské práce. Rovněž tak několik desítek let neopravovaná špaletová okna ve zdemolovaných budovách nemůžeme brát jako měřítko funkčnosti oken moderních.

U dřevěných oken není možné přesně garantovat tepelný odpor


Asi z pocitu, že dřevo je přece přírodní materiál, který se může chovat za různých okolností různě, vznikl tento mýtus. Proti němu je ale potřeba se ohradit - profily pro dřevěná okna jsou vyráběny po pečlivém výběru zdravého dřeva (v našich podmínkách nejčastěji smrku, dubu nebo borovice), míst bez suků, s nízkým obsahem pryskyřice, s rovnými léty (tedy bez tzv. fládrování).

Slepením několika hranolů vybraného zdravého dřeva a vyfrézováním velice detailně přesného profilu na moderních CNC strojích získáme naopak výrobek s předem propočítanými vlastnostmi, kde mezi jednotlivými kusy není větší rozdíl, než třeba u plastových oken.

dřevěná okna

Moderní dřevěná okna jsou vyrobena z precizně frézovaného profilu, který je sklížený ze tří nebo čtyř vrstev zdravého dřeva

Dřevěná okna se zkroutí, je to přece dřevo.


Řekli byste dřevo, vlhkost, slunce, to se musí zkroutit. Nebojte, nezkroutí. Jak jsme uvedli v předchozím odstavci, dřevěné profily se lepí ze tří nebo čtyř vrstev zdravého dřeva, které je pro tyto účely pečlivě sušeno. Složenou stavbou profilu je tak docíleno nulové reakce na změny vlhkosti. Stejné metody se při práci s dřevem používají i v jiných oborech, než je výroba oken.

Povrchová úprava elastickou vodě odolnou barvou potom zaručí neprodyšnou ochranu před vlhkem a vlivem špatného počasí.

Lak na dřevěných oknech praská


Bejvávalo. Určitou minimální dilataci, která provází změny venkovních teplot mezi třeba +40 °C a zimními mrazy dokonale eliminuje povrchová úprava trvale elastickým nátěrem. Ten vyžaduje jen minimální údržbu, tedy nic, co by se dalo srovnat s opalováním laku a jeho škrábáním na starých dřevěných oknech.

Údržba dřevěných oken je náročná


Taky není pravda. Systém zavěšení okenního křídla je dnes identický s tím, na co jsme zvyklí u oken plastových, vyžaduje stejně minimální údržbu, tedy zejména občasné stranové a výškové seřízení. Povrch dřevěných profilů se potom udržuje podobně "náročně", jako třeba dřevěný nábytek - hadrou a speciálním prostředkem, který se na povrchu lehce rozetře. Jednou za lidskou generaci potom přichází potřeba okna přetřít vodou ředitelnou barvou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.