Co na terasu - dřevo nebo kompozit?

Mít u domu, nebo dokonce kolem bazénu působivou terasu z prken z exotického dřeva, to by chtěl každý. Jakmile by ale mělo dojít na realizaci, okamžitě se nabízí otázky jak na to, za kolik, a hlavně to nejdůležitější - dřevo, nebo kompozitní materiál? Faktorů na zvážení je, jak jinak, celkem dost a jednoznačným vítězem není ani jeden z materiálů, i když si řekneme, že pro kvalitní terasovky z kompozitu hovoří celá řada těch nejdůležitějších okolností.

Ale pěkně po pořádku. Že jste o kompozitních terasových prknech ještě neslyšeli? Nebo slyšeli a jste naprosto přesvědčeni, že plast na Vaši zahradu nepatří? Ba co víc, že něco tak nevkusného by tak říkajíc nevydýchali ani Vaši sousedi? Pak Vás rádi vyvedeme z omylu. Materiál, kterému se někdy říká i WPC, tedy wood-plastic composite, se vyrábí z dřevěných pilin a plastů půl napůl tak, aby vzhledem co nejvíce připomínal dřevo, a od plastu dostal do vínku mechanickou a chemickou odolnost. Na pohled tak nepoznáte rozdíl. Skutečně.

terasy Twinson

Takhle vypadá kompozitní terasový systém Twinson od firmy Inoutic. O dřevěnou barvu a dřevěný vzhled se u kompozitních prken z velké části stará přímo dřevěný podíl v materiálu. Plast se potom stará o odolnost proti poškrábání a hlavně o odolnost proti plísním, hnilobě a dalším negativním vlivům počasí.


Terasové systémy a jejich cena - skutečně je plast levnou náhražkou?


Není na trhu odvětví, které by nelákalo podvodníky. Je potřeba si říci, že kompozitní desky pro terasy se nevyrábějí kvůli snížení ceny, ale kvůli ochraně před vlivem vlhkosti, samozřejmě také kvůli ochraně mizejících deštných pralesů. Pokud se nabízejí terasovky za podezřele nízkou cenu, můžete očekávat ošizené složení, využití nekvalitního plastu, nízký podíl dřeva, a následně třeba i praskání, změny barvy a brzkou potřebu výměny. Jaké jsou tedy pro venkovní terasu materiály, možnosti a ceny?

Domácí jehličnaté dřevo - zapomeňte


Kdo někdy zkoušel svépomocí vyrobit terasová prkna ze smrku, mohl se radovat z nízkých pořizovacích nákladů. Ty mohou být v porovnání se záoceánskými dřevinami opravdu nepatrné. Bohužel, řídké dřevo domácích jehličnanů není ani dost tvrdé, ani odolné proti působení vlhkosti. Zpravidla se tak do tří let dostaví hniloba a už ji nezastavíte. Relativně měkké dřevo je náchylné na mechanické poškození a máte zdaleka nejvyšší šanci si zadřít třísku, pokud chcete chodit naboso.

Exotické dřeviny - perfektní vzhled a pocit, ale nekonečná údržba


Bangkirai, Massarunduba, Merbau, Kapur, Bukit, Teak nebo Garapa - to nejsou jména nových hrdinů japonského kresleného seriálu, ale názvy nejčastěji používaných exotických dřevin. Vynikají vysokou hustotou a nepomněrně vyšší odolností proti povětrnostním vlivům, než běžné středoevropské dřeviny. A překvapivě nepředstavují nejdražší volbu pro terasová prkna, navzdory tomu, že mají tak říkajíc v kapse ještě teplou jízdenku na loď z východní Asie. Vzhledem luxusní dřevo ale pro zachování barvy a odolnosti potřebuje několikrát za rok napustit olejem. Vsaďte se, že Vás to přestane bavit už po prvním roce.


Kompozitní materiály - odolnost, estetika, jen nesáhnout vedle


Po sečtení všech pro a proti vycházejí velice dobře právě kompozitní materiály na bázi PVC a dřevěných pilin nebo moučky. Při správném poměru příměsí se na pohled tváří k nerozeznání podobně jako dřevo, nehrozí ale ztráta barvy, plísně, hniloba, nebo případné zadření třísky. Po samotné montáži odpadají další náklady s údržbou. Přes celkově nejvyšší cenu kompozitních terasovek je právě absence následné údržby tím, co kompozitní terasové systémy dělá cenově výhodnou volbou.

terasovky Twinson Basic

Perfektní odolnost nejen před mechanickým poškozením, ale i před vodou, oceníte zejména v okolí bazénů.

Jak rozeznáte kvalitní terasové systémy od napodobenin vyrobených v Číně? Nebojte se zejména zeptat na certifikáty kvality a dokumenty o testech odolnosti. Solidní výrobce nebo prodejce je s radostí ukáže. Cena samotného materiálu také nepředstavuje v celé kostrukci terasy nejvyšší položku, tou je příprava podkladu a další potřebné materiály. Ušetřit několik tisíc se proto naprosto nevyplatí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.