Zařiďte si interiér bez obvyklých chyb - I

Snem řady lidí je zařídit si byt nebo dům "zcela podle vlastních představ", tedy bez toho, že by nám do toho mluvil někdo cizí, designér, architekt, nebo příbuzní. I když přirozeně narazíte i na výjimky, velice často taková snaha skončí špatně.

Narazíte na případy, kdy v sobě informatik a právnička našli skrytý talent pro design interiéru, ale většinou bohužel uvidíte přesný opak - interiér, ve kterém se necítíte dobře, ani nevíte proč, nebo dokonce vidíte nelogické a nepraktické detaily, které z bydlení na místě dělají očistec. Bytoví designéři neberou svoje peníze jen za hezké vystupování, ve většině případů opravdu navrhují bydlení tak, aby se v něm skvěle bydlelo. Pokud se přesto rozhodnete zařizovat volné prostory vlastního bytu tak říkajíc od podlahy, je tu minimálně krátký průvodce po nejčastějších chybách, kterých když se vyvarujete, můžete mít opravdu bydlení jako z pohádky.

Dispozice bytu a nejčastější přehmaty


Celý život toužíte po ložnici v přízemí, odkud byste každé ráno mohli vyskočit rovnou do bazénu, nebo se bosí proběhnout po zahradě? Nebo chcete obývací pokoj v patře s pořádným výhledem na vzdálené zalesněné kopce, nebo kuchyni, ze které při práci uvidíte celou svoji zahradu? Právě v tomto bodě se pravděpodobně chystáte dopustit se chyb, které Vás potom celý zbytek života budou mrzet.
Pokud vlastníte domek o dvou, nebo více patrech, platí jedno univerzální pravidlo - nejčastěji používané místnosti a veřejné prostory, kde přijímáte návštěvy, by měly být v domě v přízemí. Týká se to jídelny, kuchyně, obývacího pokoje nebo haly, kde trávíte večery, stejně tak pracovny, ve které eventuálně přivítáte zákazníka nebo klienta. Nevypadá dobře, když návštěvu vedete přes zřídka používaný opuštěný suterén do vyšších pater, navíc schody mohou starším lidem činit nemalé potíže.
Zatímco veřejná zóna by tak měla být přízemí, osobní prostory a zázemí bytu - ložnice a dětské pokoje - by měly být v patře. Do ložnice zpravidla chodíme jen večer uložit se k spánku, kdežto kuchyně v patře by pro nás mohla znamenat desítky výstupů po schodech denně.

balkónové dveře pro vstup na zahradu

V přízemí domu by měly být situovány místnosti, kde se předpokládá častý provoz a pohyb. Ideální je propojení kuchyně / jídelny se zahradou francouzským oknem

Starý versus moderní styl


V novostavbách je lákadlo zapojení staršího nábytku a zařízení do nového interiéru celkem minimální, ale co když zdědíme starší byt a část jeho vybavení stojí za uchování? Vzniká dilema, které vede často k nevkusným kombinacím materiálů a stylů. Kombinace původního zařízení bytu, do kterého nepočítáme jen skříně a komody, ale také třeba původní dřevěné zárubně nebo kazetové interiérové dveře, s moderními podlahami, nábytkem a doplňky je už sama o sobě problematická. Je lepší doplnit původní vybavení replikami v podobném stylu, nebo naopak kontrastovat moderním designem? O tom se designéři často přou a možné jsou obě varianty. Důležité je zejména celkové vyznění - starožitná věc by do moderního interiéru měla být zasazena vkusně a s dostatečnou důstojností, vytvořit přirozenou dominantu místnosti. Pokud se podaří zbytek místnosti vybavit v podobném duchu, ale nepřekřičet výraz původního nábytku, máme vyhráno. Stejně tak to platí i o moderním minimalistickém interiéru, ten může starožitný prvek podtrhnout, nebo překřičet. Bohužel, v nabídce obchodníků dnes křiklavé prvky převládají a zejména vkusné a nenápadné retro je vzácným zbožím.



Kam s ním? Nádherný kousek starého nábytku Vám může zamotat hlavu. Jak ho umístit do moderního bytu tak, aby výsledek nevypadal nevkusně?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře schvaluji a mažu jen bezduchý linkbuilding. Pokud máte co říci a nofollow odkaz na Vaše stránky je pro Vás ok, v pohodě můžete.